Pravidlá označovania zálohových nápojových obalov na Slovensku

Slowakei
Available languages: DE, EN

Ako avizujeme v našom článku „Zálohový systém pre jednorazové obaly na nápoje na Slovensku“ (LINK: Slovakia: Deposit System for Disposable Beverage Packaging in Slovakia (ceelegalmatters.com)), od 1.1.2022 vstúpi do praxe zálohovanie niektorých jednorazových obalov na nápoje.

Slovenské Ministerstvo životného prostredia predstavilo návrh vyhlášky[1], ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje[2], ktorá reguluje označovanie zálohovaných PET fliaš a plechoviek.

Podľa návrhu vyhlášky majú byť zálohové nápojové obaly, ktoré budú uvádzané na slovenský trh, označené jedným z dolu uvedených grafických symbolov:

Okrem toho vyhláška stanovuje aj minimálnu veľkosť grafického označenia. Minimálna veľkosť grafického znaku s textom „Zálohované“ má byť 10 mm. Minimálna veľkosť grafického znaku bez textu by mala byť 7 mm.

Ďalšie usmernenia k povinnému grafickému označeniu zálohových nápojových obalov môže dodatočne vydať slovenský správca zálohového systému. V tejto chvíli k tejto téme správca nevydal žiadny metodický pokyn.

Napriek tomu, že nepredpokladáme, že sa grafické označenie zmení, je treba upozorniť, že vyhláška nie je ešte účinná a do 14.12.2021 je možné k návrhu tejto vyhlášky podávať pripomienky.


[1] Vyhláška Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky č. 347/2019 Z. z.

[2] Zákon č. 302/2019 Z.z.