Extended (waste) producer responsibility in the textile industry

Slowakei
Available languages: DE, EN

Systém rozšírenej zodpovednosti výrobcov zasiahne na Slovensku pravdepodobne aj textilný priemysel.

Aj výroba, distribúcia a využívanie textilu zanecháva environmentálnu stopu. V tomto článku sa dočítate, ako zasiahne iniciatíva Európskej únie textilný priemysel a na čo sa bude potrebné do budúcnosti pripraviť.

Európska zelená dohoda[1], Akčný plán EÚ pre obehové hospodárstvo[2], ako aj Nová priemyselná stratégia pre Európu[3], označujú textilný priemysel za prioritné odvetvie, v ktorom je potenciál vytvoriť uhlíkovo neutrálne obehové hospodárstvo. Snaha podporiť udržateľnejšie zaobchádzanie s textilom vyplýva aj z dokumentu Európskej komisie - Stratégia EÚ v oblasti udržateľných textílií[4]. Okrem toho sa cirkulárnou ekonomikou v textilnom priemysle veľmi intenzívne zaoberá aj Európska environmentálna agentúra[5].


Zdroj: Európska environmentálna agentúra / Eionet 2019 – Úloha vzdelávania, politiky, obchodných modelov a zmeny správania v obehových textilných systémoch.

Toto priemyselné odvetvie je stredobodom pozornosti z toho dôvodu, že významne zasahuje do životného prostredia, a to vysokou produkciou emisií CO2, vysokou spotrebou vody, energie a pôdy a v neposlednej rade aj chemickým znečisťovaním životného prostredia.

Všetko smeruje k tomu, aby obehové hospodárstvo našlo svoje pevné miesto aj v textilnom priemysle, čo znamená, že by sa mali navrhovať a vyrábať výrobky s dlhšou trvácnosťou, ktoré bude možné opätovne používať, opravovať a recyklovať.

Je možné očakávať tlak vyvinutý na spoločnosti podnikajúce v textilnom priemysle. Cieľom je dosiahnuť zníženie spotreby vody, energií, produkcie emisií CO2 a elimináciu znečisťovania životného prostredia. Tento vývoj si samozrejme bude vyžadovať okrem iného technickú a obchodnú inováciu, na ktorú je potrebné sa začať pripravovať v dostatočnom predstihu.

Podľa Smernice o odpade[6] sú krajiny EÚ do roku 2025 povinné uplatňovať separovaný zber textilného odpadu.

V tejto súvislosti Slovenské Ministerstvo životného prostredia zvažuje zahrnúť do systému rozšírenej zodpovednosti výrobcov aj textilný priemysel. To by znamenalo vznik rady nových nielen administratívnych povinností pre výrobcov textilu, pričom sa dá očakávať, že za výrobcu textilu sa nebudú považovať len skutočný výrobcovia textilu, ale napríklad aj dovozcovia a distribútori textilu. Okrem novej administratívy by podnikateľom vznikli aj nové výdavky v súvislosti s budúcim zberom textilného odpadu, jeho spracovaním a zhodnocovaním.

Vzhľadom na ciele stanovené Európskou úniou v oblasti odpadového hospodárstva by mali podnikatelia začať počítať s tým, že textilný odpad bude regulovaný intenzívnejšie a že im pribudnú čoskoro nové povinnosti a výdavky.

Vývoj legislatívy budeme priebežne sledovať a včas o ňom informovať.

[1] EUR-Lex - 52019DC0640 - EN - EUR-Lex (europa.eu)

[2] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/HTML/?uri=CELEX:52020DC0098&from=SK

[3] IMMC.COM%282020%29102%20final.ENG.xhtml.3_EN_ACT_part1_v7.docx (europa.eu)

[4] EU strategy for sustainable textiles (europa.eu)

[5] Textiles in Europe‘s circular economy — European Environment Agency (europa.eu), ETC/WMGE Report 6/2019: Textiles and the environment in a circular economy — Eionet Portal (europa.eu)

[6] Directive (EU) 2018/ of the European Parliament and of the Council of 30 May 2018 amending Directive 2008/98/EC on waste (europa.eu)