The recycling of certain plastics is subject to new requirements due to a new regulation

Slovakia
Available languages: DE, EN

Dňa 11.10.2022 nadobudlo účinnosť nové nariadenie Európskej komisie 2022/1616 o materiáloch a predmetoch z recyklovaného plastu určených na styk s potravinami („Nariadenie 2022/1616“). Prečítajte si krátky prehľad, čo nové európske nariadenie zavádza a komu a odkedy vzniknú nové povinnosti.

Nariadenie 2022/1616 zavádza nové pravidlá a požiadavky na recyklované plastové materiály, ktoré prichádzajú do styku s potravinami. Pokiaľ takéto recyklované plastové materiály nebudú tieto požiadavky spĺňať, nebudú môcť byť uvádzané na európsky trh.

O nariadení 2022/1616

Nariadenie 2022/1616 ruší nariadenie (ES) č. 282/2008, ktoré takisto upravovalo recykláciu plastových materiálov a predmetov určených na styk s potravinami, avšak neuplatňovalo sa na všetky recyklačné technológie.

Nariadenie 2022/1616 vytvára kontrolný mechanizmus, ktorého cieľom je zabezpečiť takú úroveň dekontaminácie plastov počas recyklácie, aby výsledný produkt, ktorý má prísť do styku s potravinami, nemohol ohrozovať ľudské zdravie a ovplyvňovať potraviny. Tento stav sa má dosiahnuť tak, že sa pri recyklácii budú využívať výlučne tzv. „vhodné“ recyklačné technológie alebo „nové“ recyklačné technológie.

Na uvádzanie plastov s recyklovaným obsahom na trh sa zavedením Nariadenia 2022/1616 uplatňujú osobitné pravidlá, vrátane pravidiel zberu a predbežného spracovania plastov, ich dekontaminácie, kontroly kvality, ako aj pravidlá nového označovania a obsahovej stránky príslušnej dokumentácie.

Recyklačné zariadenia, vhodná recyklačná technológia a povolené recyklačné procesy

Nariadenie 2022/1616 narába so špecifickou terminológiou. Rozlišuje sa medzi pojmami recyklačné zariadenie, recyklačná technológia a recyklačný proces. Zjednodušene povedané, recyklátori používajú recyklačné zariadenia na výrobu recyklovaných plastov na základe recyklačného procesu, pričom na recyklačný proces používajú určitú recyklačnú technológiu (napríklad mechanickú alebo chemickú).

Nariadenie 2022/1616 rozlišuje medzi „vhodnou“ recyklačnou technológiou a „novou“ recyklačnou technológiou. Nariadenie pritom označuje dve technológie ako vhodné:

  1. mechanická recyklácia spotrebiteľských PET plastov a
  2. recyklovanie z cyklov výrobkov, ktoré sú v uzavretých a riadených cykloch.

Každá recyklačná technológia, ktorá nie je predmetom rozhodnutia o vhodnosti v súlade s Nariadením 2022/1616, sa považuje za novú technológiu.

Jednotlivé recyklačné procesy posudzuje a povoľuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín („EFSA“). Okrem toho bude EFSA posudzovať, či sú nové recyklačné technológie vhodné na použitie ako základ pre recyklačné procesy na základe druhu vstupného plastu, pre ktorý sú určené, a zásad, ktoré sa uplatňujú na dekontamináciu tohto vstupného plastu.

Register Únie

Nariadením 2022/1616 sa zriaďuje register Únie pre technológie, recyklátorov, recyklačné procesy, recyklačné systémy a dekontaminačné zariadenia.

Prevádzkovatelia recyklačných zariadení, ktorí pri recyklácii postupujú na základe povoleného recyklačného procesu, by sa mali neodkladne v registri Únie zaregistrovať. Prevádzkovatelia, ktorí používajú recyklačnú technológiu, ktorá sa v súčasnosti nepovažuje za vhodnú, by mali čo najskôr zvážiť postup podľa Nariadenia 2022/1616 uplatniteľný na „nové recyklačné technológie“.

Recyklované plasty z územia mimo EÚ

Platí, že na všetky plasty, uvedené na trh EÚ, sa vzťahujú rovnaké pravidlá. To znamená, že recyklačné zariadenie nachádzajúce sa mimo EÚ musí v plnej miere spĺňať požiadavky Nariadenia 2022/1616, ak vyrába recyklovaný plast, ktorý sa uvádza na európsky trh. Podobne, ak sa do EÚ dovážajú plastové materiály, ktoré ešte nie sú dekontaminované a majú sa použiť ako vstupné suroviny na výrobu recyklovaného plastu určeného na styk s potravinami v EÚ, tieto musia spĺňať rovnaké pravidlá o pôvode, metódach zberu a kontrole kvality, ktoré sa vzťahujú na materiál zozbieraný v EÚ.

Čo prinesie rok 2023 a 2024?

Materiály a predmety

  • vyrobené z recyklovaného plastu,
  • získané pomocou recyklačných procesov a
  • ktoré sú výsledkom recyklačnej technológie nepovažovanej za vhodnú,

sa môžu uvádzať na trh už iba do 10.7.2023 s výnimkou prípadu, ak boli vyrobené pomocou recyklačného zariadenia, ktoré je prevádzkované na účely vývoja novej technológie.

Prevádzkovatelia potravinárskych podnikov môžu používať materiály a predmety z recyklovaného plastu zákonne uvedené na trh na balenie potravín a uvádzať takéto potraviny na trh až do vyčerpania zásob.

Od 10.7.2023 sa tiež bude vyžadovať, aby procesy recyklácie PET schvaľoval EFSA, pričom rozhodnutia o schválení budú obsahovať obmedzenia pre recyklačné procesy.

Vývojári technológií, ktoré sa už používajú na výrobu materiálov a predmetov z recyklovaného plastu pred 10.10.2022, si musia splniť do 10.4.2023 oznamovacie povinnosti voči príslušným vnútroštátnym orgánom a Komisii a zverejniť tzv. podrobnú počiatočnú správu o bezpečnosti vyrobených plastov.

Od októbra 2024 budú musieť byť systémy zabezpečenia kvality používané na zber a predbežné spracovanie vstupných plastov certifikované tzv. nezávislou treťou stranou.