Inwerkingtreding van de Vlaamse vastgoedcodex op 1 januari 2015

Belgique
Available languages: EN, FR

Op basis van het uitvoeringsbesluit dat op 16 januari 2015 is gepubliceerd is het Decreet houdende de Vlaamse vastgoedcodex van 19 December 2014 retroactief in werking getreden vanaf 1 januari 2015.

  • Waarom een Vlaamse vastgoedcodex? Door de Zesde Staatshervorming in België is besloten om de federale aankoopcomités te regionaliseren en om (i) deze aankoopcomités samen met (ii) de dienst van de geregionaliseerde registratie- en successierechten en (iii) de Vlaamse dienst Vastgoedakten onder te brengen bij de Vlaamse Belastingdienst.
  • Wat regelt de Vlaamse vastgoedcodex? De Vlaamse vastgoedcodex regelt hoofdzakelijk twee zaken: (i) Verwerving, vervreemding en onteigening van onroerende goederen De Vlaamse vastgoedcodex neemt de eerder bestaande bevoegdheden van de federale aankoopcomités volledig over. De Vlaamse Belastingdienst kan optreden als orgaan van het Vlaamse Gewest, de Vlaamse Gemeenschap en verschillende andere entiteiten en wordt belast met de verwerving, vervreemding, en onteigening van onroerende zaken voor de hogervermelde entiteiten. (ii) Optreden als authentificerende derde De bevoegdheden van de Vlaamse Belastingdienst, die optreden als authentificerende derde, zijn opgenomen in de Vlaamse vastgoedcodex waarbij de types akten die kunnen worden verleden gepreciseerd en duidelijker omschreven zijn. Een interessante mogelijkheid dat door de Vlaamse vastgoedcodex is ingevoerd is dat de verleden akte zowel op papier als in gedematerialiseerde vorm kan worden verleden. Bovendien kunnen de akten zowel op schriftelijke als op elektronische wijze worden ondertekend. Ondanks dat de Vlaamse Belastingdienst enkel gemachtigd is om op te treden als het onroerend voorwerp van de administratieve authentieke akte in het Nederlandse taalgebied of het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad ligt, leveren alle verleden akten bewijs op in rechte en zijn in heel België uitvoerbaar. Op termijn zal de Vlaamse vastgoedcodex worden uitgebreid met een regeling m.b.t. onteigeningen.