Wet Peeters : tussen flexibiliteit en formalisme

Belgique
Available languages: FR

De Wet betreffende werkbaar en wendbaar werk – ook bekend als de wet “Peeters” - werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 15 maart 2017. Deze wet wil het arbeidsrecht moderniseren door meer autonomie toe te kennen aan de werknemer bij de organisatie van zijn werk en de concurrentiepositie van de Belgische arbeidsmarkt versterken door haar flexibiliteit te verhogen.

In dit kader, werd een reeks maatregelen aangenomen, onder meer met betrekking tot de glijdende werkuren en de deeltijdse arbeidsregimes, die in bepaalde gevallen een aanpassing van het arbeidsreglement vereisen.

Wat betreft de glijdende werkuren, voorziet de wet “Peeters” thans in een wettelijk kader voor de toepassing van dergelijke werkuren, die tot nu toe enkel getolereerd werden door de sociale inspectie.

Bij wijze van overgangsmaatregel, bepaalt de wet evenwel dat de glijdende werkuren, die reeds toegepast werden in de onderneming, behouden mogen worden in de mate dat zij vóór 30 juni 2017 geformaliseerd worden in een collectieve arbeidsovereenkomst of het arbeidsreglement en dat deze stelsels beantwoorden aan de voorwaarden waaronder zij voorheen door de sociale inspectiediensten getolereerd werden.

In de andere gevallen, moeten de glijdende werkuren voldoen aan het nieuwe wettelijk kader voorzien door de wet “Peeters”.

Wat betreft de deeltijdse arbeid, voorziet de wet in een vereenvoudiging van de (veelvuldige) te vervullen formaliteiten teneinde de administratieve last voor de werkgevers te verlichten. Sommige van deze maatregelen betreffen het arbeidsreglement.

Tot nu toe was met name voorzien dat de werkgever alle deeltijdse werkroosters van toepassing in de onderneming moest opnemen in het arbeidsreglement.

Deze verplichting werd afgeschaft en de werkgever zal, enkel voor de deeltijdse werknemers met een variabel uurrooster, in het arbeidsreglement een algemeen kader moeten opnemen dat een aantal vermeldingen bevat zoals het dagelijks tijdvak en de dagen van de week waarop deeltijdse arbeidsprestaties kunnen worden voorzien, de minimale en maximale dagelijkse arbeidsduur, …

Deze maatregelen zullen in werking treden op 1 oktober 2017.

Werkgevers die reeds voor die datum deeltijdse arbeid met een variabel uurrooster toepassen, zullen hun arbeidsreglement moeten aanpassen aan de nieuwe regelgeving binnen de 6 maanden na de inwerkingtreding, zijnde ten laatste op 1 april 2018.

Gelet op het voorgaande, raden wij de betrokken ondernemingen ten zeerste aan het nodige te doen teneinde zich in regel te stellen met de nieuwe regels en, indien nodig, hun arbeidsreglement aan te passen binnen de voorziene termijnen.