De Belgische mededingingsautoriteit past haar richtsnoeren en mededelingen aan overeenkomstig de wet van 2 mei 2019 tot wijziging van een aantal bepalingen van het wetboek van economisch recht (WER)

Belgique
Available languages: EN, FR

Op 25 mei 2020 heeft de Belgische mededingingsautoriteit ("BMA") een persbericht uitgebracht waarin zij de actualisering aankondigt van haar richtsnoeren inzake clementie (van kracht op 22 mei 2020) en van haar richtsnoeren voor de berekening van geldboeten (van kracht op 25 mei 2020). Diezelfde dag heeft de BMA ook een mededeling uitgebracht over de informele standpunten van de voorzitter van de BMA. De nieuwe richtsnoeren en de mededeling hebben tot doel de bestaande richtsnoeren en de mededeling in overeenstemming te brengen met de wet van 2 mei 2019 tot invoeging van het nieuwe Boek IV van het Wetboek van Economische recht. De wijzigingen betreffen enkel niet essentiële elementen en zijn aangebracht ten behoeve van de uniformiteit.

De clementie-richtlijnen

De Belgische mededingingsautoriteit heeft de richtsnoeren inzake "clementie" geactualiseerd, een procedure die de deelnemers aan de ernstigste inbreuken op het mededingingsrecht de mogelijkheid biedt een volledige of gedeeltelijke vrijstelling van geldboeten aan te vragen voor de eerste ondernemingen die de inbreuk bij de BMA melden. In deze richtsnoeren worden de voorwaarden en modaliteiten uiteengezet waaraan moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor een volledige of gedeeltelijke vrijstelling van geldboetes of immuniteit van vervolging in kartelzaken, zowel voor natuurlijke als voor rechtspersonen.

Het mededingingsrecht, zowel op Belgisch als op Europees niveau (artikel IV.1 van het WER en artikel 101 VWEU), verbiedt kartels, met name wanneer zij de vaststelling van prijzen, de beperking van de productie en de gunning van contracten en andere concurrentiebeperkende praktijken tot doel hebben. De boete die door de BMA aan de betrokken onderneming wordt opgelegd, kan tot 10 % van haar wereldwijde omzet bedragen. Bovendien kunnen natuurlijke personen die namens de betrokken onderneming aan bepaalde soorten kartels hebben deelgenomen, een boete van maximaal 10 000 EUR krijgen.

De richtsnoeren voor de toepassing van de clementieregeling van 2007 zijn voor het laatst gewijzigd in 2016. De belangrijkste verandering was de invoering van immuniteit van vervolging voor natuurlijke personen. De BMA kan immers vanaf 2013 een boete opleggen aan een natuurlijk persoon voor deelname aan een kartel in naam van de onderneming. De vorige richtsnoeren voorzagen alleen in een vermindering van de geldboetes voor ondernemingen.

De huidige wijziging brengt geen grote wijzigingen aan in de richtsnoeren en brengt ze enkel in overeenstemming met de wet van 2 mei 2020 tot wijziging van het wetboek van economisch recht (zie in dit verband de mededeling van BMA).

De richtsnoeren voor de berekening van geldboeten en de mededeling over de informele standpunten van de voorzitter van de BMA

Net als de clementierichtsnoeren heeft de BMA haar richtsnoeren voor de berekening van geldboeten geactualiseerd.

Het doel van de richtsnoeren voor de berekening van geldboeten is om de transparantie en de rechtszekerheid voor de onderzochte ondernemingen te verbeteren met betrekking tot de hoogte van de geldboete die kan worden opgelegd.

Bij de berekening van de geldboeten voor kartels laat de BMA zich in beginsel leiden door de richtsnoeren van de Europese Commissie voor de berekening van geldboeten, met uitzondering van onder meer de in aanmerking te nemen omzet, waarbij alleen de door de betrokken ondernemingen in België behaalde omzet in aanmerking wordt genomen.

De BMA heeft ook mededeling over de informele standpunten van de voorzitter van de geactualiseerd, die een leidraad biedt voor de criteria voor een informeel standpunt en voor de te volgen procedure.

Alle aangebrachte wijzigingen hebben betrekking op niet-essentiële elementen en brengen het BMA-beleid enkel in overeenstemming met de wet van 2 mei 2019.