Nové povinnosti od 1. července 2024 pro české zaměstnavatele, kteří zaměstnávají zaměstnance na základě dohod o provedení práce

Czech Republic
Available languages: EN

Všem zaměstnavatelům, kteří zaměstnávají zaměstnance na základě dohody o provedení práce ("DPP"), tedy speciální dohody podle zákoníku práce, na jejímž základě smí zaměstnanec pracovat maximálně 300 hodin za kalendářní rok, vzniknou od 1. července 2024 nové povinnosti v oblasti sociálního zabezpečení.

Od 1. července 2024 budou zaměstnavatelé povinni přihlásit všechny své zaměstnance pracující na základě dohody o provedení práce ("DPP") u České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) a pravidelně sdělovat informace o jejich příjmech, a to na zvláštním tiskopise (výkaz DPP). V současné době mají zaměstnavatelé povinnost přihlásit pouze zaměstnance, jejichž příjem přesahuje hranici pro odvod pojistného na nemocenské pojištění (10 000 Kč za kalendářní měsíc). Zaměstnavatelé budou muset zasílat výkazy každý měsíc, počínaje 20. dnem měsíce následujícího po měsíci, v němž příslušný zaměstnanec nastoupil do práce. Poprvé tak musí učinit nejpozději do 20. srpna 2024 za měsíc červenec. Do té doby musí zaměstnavatel nahlásit ČSSZ i zaměstnance na DPP, kteří začali pracovat dříve než v červenci 2024 a jejichž DPP stále trvá.

Nově i zaměstnavatelé, kteří zaměstnávají pouze nepojištěné zaměstnance na DPP se budou muset přihlásit do registru zaměstnavatelů nejpozději do 30. července 2024.

Kromě toho budou zaměstnavatelé povinni vést evidenci všech zaměstnanců na DPP bez ohledu na jejich příjem ve stejném rozsahu jako u zaměstnanců v pracovním poměru.

Další změny v této oblasti nás čekají od 1. ledna 2025, kdy se změní hranice příjmu z DPP rozhodná pro účast na nemocenském pojištění. V současné době platí zaměstnanci na DPP a jejich zaměstnavatelé pojistné na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění pouze za měsíce, ve kterých příjem z DPP přesáhne 10 000 Kč. Někteří zaměstnanci a zaměstnavatelé těchto pravidel zneužívají a uzavírají více dohod s nízkým příjmem, aby se placení pojistného vyhnuli.

Navrhované změny zavedou dvě kategorie DPP: oznámené a neoznámené. Oznámené dohody budou mít z hlediska odvodů výhodnější režim. U oznámených DPP budou zaměstnanci a jejich zaměstnavatelé platit pojistné na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění pouze v případě, že jejich měsíční příjem přesáhne 25 % průměrné mzdy (pro rok 2024 by tato hranice činila 10 500 Kč, pro rok 2025 může být vyšší). Zjednodušeně řečeno, současný výhodný režim si zachová pouze oznámená DPP. Aby se DPP dostala do režimu oznámené dohody, bude muset zaměstnavatel oznámit ČSSZ svůj záměr tento režim uplatňovat na zvláštním tiskopise. Pokud zaměstnanec uzavře DPP s více zaměstnavateli (což není neobvyklé), budou muset zaměstnavatelé jednat co nejrychleji, aby si pojistili, že právě jejich DPP bude mít výhodný režim, neboť pouze první oznámená DPP daného zaměstnance získá režim oznámené dohody a budou z ní odváděny nižší odvody. DPP, které nejsou zaměstnáním malého rozsahu a jsou uzavřeny se zaměstnavateli, kteří nestihli oznámení provést jako první, nebo ho neprovedli vůbec, budou podléhat odvodům na sociální a zdravotní pojištění za měsíce, ve kterých příjem přesáhne hranici rozhodnou pro účast na nemocenském pojištění (pro rok 2024 je to částka 4 000 Kč, pro rok 2025 může být vyšší). DPP, které jsou zaměstnáním malého rozsahu (výše měsíčního přijmu nepřesáhne 4 000 Kč), odvodům podléhat nebudou.

V případě jakýchkoli dotazů k DPP se neváhejte obrátit na místní odborníky ČSSZ.