Zmeny v slovenskom Zákonníku práce 2021

Slowakei
Available languages: DE, EN

Zmeny účinné od 1.3.2021

  • Práca z domácnosti zamestnanca má nové parametre Novela vytvorila lepšie podmienky na prácu tzv. digitálnych nomádov. Zákonné definície pojmov domáckej práce, telepráce a príležitostnej práce z domu (tzv. Home Office) sú teraz viac flexibilné. Umožnila sa práca z akékoľvek miesta mimo priestorov zamestnávateľa. V pracovnej zmluve si zamestnanec môže dohodnúť, že si sám bude určovať miesto odkiaľ bude pracovať (t.j. konkrétne miesto nebude stanovené a bude sa meniť podľa aktuálnych potrieb zamestnanca). Novinkou je, že prácu na pracovisku u zamestnávateľa možno kombinovať s pravidelnou prácou z domu. Zamestnanec môže napríklad pracovať vždy dva dni v týždni z domu a ostatné dni v prevádzke zamestnávateľa. Zamestnávatelia uvítajú, že už aj zamestnancom vykonávajúcim domácku prácu môžu organizovať ich pracovný čas podľa svojich prevádzkových potrieb. Aj po novele zostáva zachovaná výnimka pre tzv. príležitostný home office, keď zamestnanec potrebuje neplánovane pracovať z domu. Nie je však upravená v detailoch, ktoré sa očakávali. Zamestnávatelia by mali úprave príležitostného home office i naďalej venovať pozornosť v internej smernici. Novela prináša revolučnú novinku “právo zamestnanca odpojiť sa”. Zamestnanci pracujúci mimo pracoviska zamestnávateľa môžu bez obáv z porušenia pracovnej disciplíny odmietnuť pracovať počas dovolenky, určených častí dňa alebo týždňa, atď. Zamestnanci majú nový benefit v podobe náhrady zvýšených nákladov pri domáckej práci (napr. náklady na elektrinu, na nadštandardné pripojenie na internet). Náhrada im patrí, len ak s tým zamestnávateľ súhlasil v pracovnej zmluve alebo kolektívnej zmluve. Ďalšou podmienkou je, že výdavky sa zvýšili pri použití vlastného zariadenia a predmetov. Tieto náklady nemožno paušalizovať rovnakou sumou pre všetkých zamestnancov (určenou napríklad v internej smernici). Preplácanie alikvotnej sumy nákladov tiež nie je dovolené. Je potrebné postupovať pri každom zamestnancovi individuálne podľa jeho skutočných výdavkov. Túto výhodu však nemôžu využiť zamestnanci pracujúci príležitostne z domu na home office.
  • Stravovacie poukážky vs. finančný príspevok na stravovanie Možnosť výberu medzi stravovacou poukážkou (tzv. gastrolístok) a finančným príspevkom majú len zamestnanci, ktorí nemajú možnosť stravovať sa v zariadení zamestnávateľa. Zamestnanec je viazaný svojím výberom 12 mesiacov. Kým sa zamestnanec rozhodne, zamestnávateľ môže postupovať podľa svojich preferencií. Zákonník práce určuje len základné pravidlá ohľadom príspevku. S cieľom minimalizovať administratívnu záťaž by interná smernica mala upraviť všetky praktické podrobnosti (napríklad termín, ku ktorému má zamestnanec realizovať výber, termín vyplácania príspevku, ako postupovať pri novoprijatých zamestnancoch a pod.). Je pri tom potrebné dbať na zásadu rovnakého zaobchádzania (napríklad príspevok by nemal byť vyplatený na účet zamestnanca skôr ako budú iným zamestnancom poskytnuté stravné lístky). Novela ďalej upravuje sumu príspevku, oslobodenie príspevku od dane z príjmu a výnimky, kedy sa príspevok poskytuje automaticky. Hoci zamestnanci sa môžu rozhodnúť pre príspevok už od 1.3.2021, zamestnávatelia majú čas na prípravu do konca tohto roka. Novela umožnila zamestnávateľom poskytovať poukážky až do skončenia ich zmlúv o stravovacích poukážkach najdlhšie však do 31.12.2021. Rozhovory s účtovnými a daňovým oddeleniami klientov ukázali, že praktická realizácia výplaty finančného príspevku prináša viacero otázok. Zamestnávatelia by toto prechodné obdobie mali využiť na prípravu internej smernice, zmenu svojich interných procesov a aktualizáciu softvérových riešení.
  • Jednoduchšie dočasné prideľovanie zamestnancov v rámci skupiny Prideľovať zamestnanca medzi materskou spoločnosťou a jej dcérskou spoločnosťou možno hneď po jeho nástupe do pracovného pomeru aj keď nie sú na to objektívne prevádzkové dôvody.
  • Skúšobná doba sa automaticky predlžuje Skúšobná doba sa predlžuje o každý deň, keď zamestnanec z dôvodov na jeho strane neodpracoval celú pracovnú zmenu.
  • Povinná reprezentatívnosť odborovej organizácie Zamestnávateľ je povinný umožniť pôsobenie iba tej odborovej organizácie, ktorej členmi sú jeho zamestnanci v pracovnom pomere. Keďže zamestnávateľ nemá právo požadovať informácie o členstve v odborovej organizácii, novela zavádza nové pravidlá o overovaní členskej základne rozhodcom.
  • Inštitút reprezentatívnej kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa zaniká

Zmeny účinné od 1.1.2022

  • Dôchodkový vek ako dôvod skončenia pracovného pomeru Novela prekvapivo zavádza nový výpovedný dôvod. Zamestnávateľ bude môcť dať výpoveď aj zamestnancovi v dôchodkovom veku. Zamestnancovi patrí vtedy odstupné. Musia byť splnené aj ďalšie podmienky obdobne ako v prípade výpovede z organizačných dôvodov. Zamestnanec a zamestnávateľ majú možnosť skončiť pracovný pomer aj dohodou.
  • Dovolenka Novela vyhovela požiadavkám zamestnávateľov a definuje nový pojem zamestnanca trvale sa starajúceho o dieťa a pravidlo ako určovať jeho dodatočnú dovolenku.

Zmeny účinné od 1.1.2023

  • Stravovacie poukážky v elektronickej forme Zamestnávatelia budú musieť poskytovať stravovacie poukážky prednostne v elektronickej forme. Výnimku budú mať zamestnávatelia, ktorých zamestnanci nebudú mať reálnu možnosť využívať ich na pracovisku alebo v jeho blízkosti.

Záver

Zamestnávatelia majú počas pandémie nečakanú možnosť vyskúšať a analyzovať výhodnosť práce z domova pre ich prevádzkový model. Po skončení pandemických opatrení budú zamestnávatelia musieť reagovať na nové opatrenia v BOZP, zvýšené požiadavky na hygienu a usporiadanie pracoviska. Pre mnohých zamestnancov bude návrat k výkonu práce v štandardnom režime pracovných zmlúv výzvou. Novela zmenami v oblasti organizácie práce mimo stáleho pracoviska umožňuje zamestnávateľom ako aj zamestnancom lepšie reagovať na novú situáciu. Kroky, ktoré odporúčame realizovať v čo najkratšom čase

:

  • Negociovať dodatky k pracovným zmluvám zamestnancov na pozíciách vhodných na čiastočnú domácku prácu.
  • Zosúladiť pracovné zmluvy domáckych zamestnancov s novými požiadavkami.
  • Vytvoriť alebo aktualizovať existujúcu internú smernicu o domáckych zamestnancoch a príležitostnom home office.
  • Pripraviť interné školenie pre vedúcich zamestnancov ohľadom kontroly práce domáckych zamestnancov a zamestnancov na home office a poučiť ich o práve zamestnancov odpojiť sa.
  • Pripraviť interné školenie alebo informačný dokument pre domáckych zamestnancov a zamestnancov na home office za účelom splnenia informačnej povinnosti.
  • Pripraviť a prijať režimové opatrenia na ochranu domáckych zamestnancov ako aj zamestnancov na home office (napríklad povinné opatrenia na predchádzanie ich izolácii a znevýhodňovaniu, prístup k prehlbovaniu kvalifikácie).
  • Vytvoriť alebo aktualizovať existujúcu internú smernicu o stravovaní zamestnancov a upraviť v nej body, ktoré Zákonník práce ponechal na úpravu zamestnávateľom.
  • Aktualizovať ustanovenia kolektívne zmluvy o finančnom príspevku a úhrade výdavkov pri domáckej práci a upraviť súvisiace interné smernice.
  • Konzultovať výplatu finančného príspevku na stravovanie s účtovným oddelením, aktualizovať zaužívané interné procesy a existujúce softwarové riešenia.
  • Pripraviť postup (i) realizácie výberu zamestnanca medzi stravovacou poukážkou a finančným príspevkom a (ii) reakcie na zmenu výberu.